Bronsmasker i en monter
Några av de bronsmasker som hittats på platsen. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Möte om framtiden för Västra Vång

"Viktigt att inte dra iväg"
3:35 min

Idag har ett 30-tal arkeologer och forskare samlats på Blekinge museum för att diskutera framtiden för det jättelika fynd som grävts fram vid Västra Vång.

2004 i samband med markarbeten inför Karlskronas nya vattenledning till Johannishusåsen hittades boplatsen från järnåldern.

Romarriket
Boplatsen ser ut att ha funnits sedan 500 före Kristus till omkring 1000 efter Kristus. Platsen har levererat en rad fynd som de nu välkända guldgubbarna och bronsmaskerna och den har kopplingar till stora delar av Europa berättar Gunnar Andersson från historiska museet i Stockholm.

– Jag ser kopplingar till fynd i Mellansverige, men också ända ner till Medelhavet och Romarriket.

Schweizerost
Exakt hur man ska gå vidare med arbetet kring Vång, ja så långt hade man faktiskt inte kommit i programmet när vi i media hälsade på, men som Gunnar Andersson påpekar, mycket av arbetet handlar om att begränsa sig. För det är lätt att grävandet drar iväg när man hittar ett så här rikt fynd.

– Ja, börjar man gräva så fort metalldetektorn visar något ser området snart ut som en schweizerost.

Hagelskur
På ett flygfoto över platsen har Blekinge Museum markerat med små prickar vart man plockat upp föremål, men också vart det finns indikationer på att något kan finnas. Prickarna är så många att det ser ut som någon skjutit med hagelgevär på fotot.

Mikael Henriksson på Blekinge museum är med andra ord ganska säker på att mer finns i marken runt omkring.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".