Man gör värnplikten och håller i ett vapen.
Nytt förslag på en ny typ av värnplikt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Värnplikt återinförs 2018

Regeringens utredare föreslår att mönstring återinförs redan nästa år, och inryckning till värnplikt 2018. Detta gör man för att utöka antalet soldater vid ett försämrat säkerhetsläge.

De första som kommer påverkas av detta är de som är födda 1999 och 2000. Utredaren menar att det kommer behöva skjutas till nya medel ur statsbudgeten till försvaret för att genomföra detta.

– När det är klart ska vi göra en analys och genomgång från regeringens sida, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Sommaren 2010 avskaffades värnplikten. I stället övergick Sverige till en frivillig försvarsmakt. För att trygga försvarets personalbehov och kunna utöka antalet soldater vid försämrat säkerhetsläge presenterar regeringens utredare idag en ny typ av värnplikt.

Försvaret ska även i framtiden huvudsakligen bygga på frivillighet, och kontinuerligt och tidvis tjänstgörande soldater med anställningskontrakt.

Men regeringsutredaren Annika Nordgren Christensens uppdrag är att presentera en värnpliktsform som bygger på frivillighet och plikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".