Basia Oskwarek sitter på ett café i Krakow.
Basia Oskwarek, en av de kvinnor i Polen som välkomnar Blekingesjukhusets initiativ. Foto: Henrik Olsson / Sveriges Radio.

Polska kvinnor splittrade om abort i Sverige

Polska kvinnor: Bra om vi får göra abort i Sverige
2:37 min

Landstinget Blekinges beslut att erbjuda polska kvinnor hjälp att göra abort, om den polska regeringen gör aborter illegala, möts av ett blandat mottagande i Polen.

Polska Basia, som vi träffar på stora torget i Krakow, är en av de kvinnor som välkomnar hjälp från Sverige.

– Jag är generellt sett emot aborter. Men jag tycker det är bra om de får åka till Sverige och göra abort om det finns risker med förlossningen eller om kvinnan blivit gravid genom incest eller våldtäkt, säger Basia Oskwarek.

Tusentals i protester
Runt om i polska städer har tusentals personer som resonerar likadant som Basia visat sitt missnöje den senaste tiden.

De går i protesttåg för att visa sin avsky mot premiärministern och justitieministern i den nationalistiska och konservativa polska regeringen som omfamnat förslaget om att totalförbjuda abort i Polen.

Sträng abortlagstiftning
Det är grupper som står nära den katolska kyrkan som ligger bakom förslaget.

Redan idag har Polen en av Europas strängaste abortlagstiftningar. I det nya förslag tillåts inte ens abort efter våldtäkter, incest eller vid risk att dö vid förlossningen.

- Om regeringen driver igenom totalförbudet så kastas vi tilbaka till medeltiden, säger Agnieska, en annan ung kvinna som vi träffar på ett café i Krakow.

Vill ha förbud
Emilia Brodjyk är på väg in i på torsdagsmässan i den majestätiska Mariatskikyrkan. Hon har en helt annat syn på abortförbudet.

– Abort måste förbjudas helt eftersom själva aborten kan ge kvinnan mentala skador, säger Emilia Brodjyk som inte gillar landstinget Blekinges erbjudande om aborter till polska kvinnor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".