Det är mycket folk på plats utanför arenan i Bromölla, där civilminister Ardalan Shekarabi(s) debatterar mot Jimmie Åkesson(sd).
Det är mycket folk på plats utanför arenan i Bromölla, där civilminister Ardalan Shekarabi(s) debatterar mot Jimmie Åkesson(sd). Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio

Åkesson vs Shekarabi drog folk

Odd Clausen rapporterar: Högljudda jubel och bu-rop
1:00 min

I Bromölla hölls på förmiddagen debatt mellan Jimmie Åkesson (SD) och civilminister Ardalan Shekarabi (S). Det var mycket folk på plats.

Debatten kom till efter att Jimmie Åkesson accepterat ministerns utmaning att debattera regeringens förslag om vilka regler stat, kommuner och landsting ska kunna ställa på bland anställningsvillkor när de köper in varor och tjänster.

Shekarabi anklagar SD för att ha svängt i frågan och hävdar att SD, som i frågan om vinster i välfärden, sviker löntagarna och enbart går näringslivets ärenden.

SD hävdar å sin sida att regeringen lagt fram ett oerhört komplicerat förslag som skulle ge facken orimlig makt vid upphandlingar och diskriminera de många småföretag som inte har kollektivavtal från att delta i upphandlingar.

Det offentliga köper in varor och tjänster till ett värde av omkring 600 miljarder kronor per år.

Upsala Nya Tidning sammanfattar förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".