Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Polisomorganisationen får kritik

Statskontoret: Det krävs ett medvetet ledarskap
2:58 min

Polisens omorganisation får kritik i en ny utredning. Kommunikationsbrister och det lokala arbetet måste stärkas, flera svåra utmaningar återstår. 

Samtidigt slår man fast att viktiga delar av omorganisation genomförts.

Ombildningen till en sammanhållen myndighet av Rikspolisstyrelsen, Statens kriminaltekniska laboratorium och de 21 polismyndigheterna är en av de mest omfattande och komplexa organisationsförändringarna inom staten på många år.

Statskontoret, Myndigheten för en effektiv statsförvaltning, har haft i uppgift att utvärdera i vilken utsträckning ombildningen har lyckats bra.

I dag kom domen
– Det vi har tittat på nu är hur framför allt sjösättningen av organisationen har framskridit. Och rapporten innehåller både vin och vatten. Det som är bra är att man till stor del har följt planen för omorganiseringen men vi ser några brister, säger Statskontorets generaldirektör Ingvar Mattson.

En del av kritiken från Statskontoret handlar om att tillsättningen av de ordinarie cheferna längst ut i organisationen har tagit för lång tid. "Det har bland annat medfört att kommunikationen om förändringarna har försvårats", står det i rapporten.

Bättre på att kommunicera
Konsekvensen har blivit ett glapp mellan chefers och medarbetares bild av förändringen. Polisledningen måste i fortsättningen bli bättre på att kommunicera och förankra förändringsarbetet, menar utredningen.

Statskontoret anser dessutom att det lokala arbetet måste stärkas om målet för polisen att komma "närmare medborgarna" ska kunna uppfyllas.

– Det lokala polisarbetet och en mer närvarande polis på gatorna var en viktig del i omorganisering och där krävs det mer. För det tror vi det krävs ett medvetet ledarskap och förändringsarbete, säger Ingvar Mattson och tillägger att det lokala arbetet är en del som polisen verkligen behöver lägga mer tid på.

Stärka medarbetarskapet
Meningen är att Statskontoret ska "lämna förslag på åtgärder som regeringen eller den nya Polismyndigheten kan ta för att underlätta omställningen". Bland åtgärderna som nämns här är att stärka medarbetarskapet för att få till mer delaktighet mellan medarbetare och chefer för den nya organisationen och stärka kommunikationen i organisationen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är inte förvånad över innehållet i Statskontorets rapport.

- Jag tycker att de i huvudsak ligger i linje med de bedömningar som vi har gjort och som polisen har gjort, säger han till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".