Pressens Bild: Sprängd Buss

Explosioner skakade London

Storbritanniens huvudstad London håller nu på att samla sig efter förmiddagens bombdåd.

Strax före klockan 9 imorse kom rapporter om att blodiga och skadade hade strömmat ut från flera tunnelbanestationer.

Sedan har det kommit flera uppgifter om explosioner ombord på bussar i staden.

Flera explosioner
Det exakta antalet explosioner som inträffat är osäkert då polisen även spränger misstänkta föremål runt om i staden, men enligt uppgift ska det minst ha varit 4 explosioner i staden.

Osäkra dödssiffror
Det kommer också flera uppgifter om döda efter explosionerna i London. De senaste bekräftade siffrorna säger att det är minst 33 döda.  Enligt uppgift opererar flera läkare på skadade på plats, nere i tunnelbanan. Sammanlagt ska det vara ca 300 skadade.

21 personer dödades i ett tunnelbanetåg nära stationen Liverpool Street, sju personer nära stationen Moorgate och fem vid stationen Edgware Road, berättade Londons biträdande polischef Brian Paddick på en presskonferens på eftermiddagen. Dessutom omkom människor i en bussexplosion som inträffade nära stationen Russel Square - men hur många är ännu oklart, enligt Paddick.

Inga svenskar skadade
Jan Janonius på svenska UD säger att de än så länge inte har fått några uppgifter om någon skadad svensk. Totalt bor ca 40.000 svenskar i London.

Statsministern avbryter semestern
Både Göran Persson och Laila Freivalds har avbrutit sina semestrar på grund av händelserna.

Ingen höjd beredskap i Sverige
Svenska försvarets informationsavdelning säger att beredskapen i Sverige inte har höjts och att inga särskilda åtgärder har satts in efter händelserna i London. I Spanien har landets säkerhetsstyrkor placerats i högsta beredskap. Även många andra länder har höjt beredskapen.

Upprörda känslor i London
Londons borgmästare Ken Livingstone kallar det hela för mass-mord. Londons polischef sade att på minst en av platserna fanns ”indikationer på sprängämnen” efter vad han kallade ”koordinerade attacker”.

Misstankarna för dåden riktas mot al-Qaida. Inga varningar gavs på förhand.

Tunnelbanan är avstängd och all trafik in till London har stoppats. Flygen fortsätter dock som vanligt.

Svenska ambassaden i London rekommenderar att man tills vidare avvaktar med att resa dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista