Författaren Ulf Eneroth framför Saab 32 Lansen, utanför F17 i Kallinge.
1 av 3
Författaren Ulf Eneroth framför Saab 32 Lansen, utanför F17 i Kallinge. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio
Saab 32 Lansen utanför F17 i Kallinge.
2 av 3
Saab 32 Lansen utanför F17 i Kallinge. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio
Saab 32 Lansen utanför F17 i Kallinge.
3 av 3
Saab 32 Lansen utanför F17 i Kallinge. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio

Varje vecka dog en svensk stridspilot

Störtade två dagar efter sitt bröllop
6:12 min

600 unga svenska stridspiloter dog i flyghaverier under Kalla kriget, trots att det rådde fred i Sverige. Om detta handlar författaren Ulf Eneroths bok Haveriet - Flygvapnet och kalla krigets offer.

Två av de som förolyckades var piloten 23-årige Kurt Werdelin och hans navigatör Göran Dahlgren. De störtade en majdag 1960 nära fyren Gåsfeten i Hanöbukten. Kurt hade gift sig på lördagen, flyttat in med hustrun Ulla i en lägenhet i Ronneby på söndagen och dagen därpå störtade han alltså och förolyckades.

– Under de 15 månader Torsten Rapp var flygvapenchef i början av sextiotalet dog 46 svenska piloter. Det är i stort sett en varje vecka, säger Ulf Eneroth.

Flygvapnet gjorde ett kalkylerat risktagande. En del av haverierna kan ha berott på att piloterna var unga och våghalsiga men flera orsakades av fel på flygplanen. Fel som försvaret kände till men inte stressade sig att fixa menar Ulf Eneroth.

– En pilot fick fel på sin bränslepump. Han lyckades skjuta sig ut ur planet som sedan störtade rätt in i ett bostadshus där sju personer i en familj satt och fikade. Alla i huset dog, men piloten klarade sig.

Flygvapnet kände till felet och reservdelar fanns men de låg nedpackade i en låda i flera månader. Redan dagen efter kraschen i bostadshuset bytte man ut bränslepumparna i samtliga Lansenplan.

I kväll föreläser Ulf Eneroth om de förolyckade piloterna på Kulturcentrum i Ronneby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".