Jättepumpa och Mattias Nilsson som odlat den.
1 av 3
Idag väger pumpan nära 100 kg och har en omkrets på två meter. Foto: Mattias Nilsson
Halvstor pumpa
2 av 3
Den 27 augusti hade pumpan vuxit betydligt. Foto: Mattias Nilsson
Pumpa stor som en tennisboll.
3 av 3
Den 2 augusti var pumpan stor som en tennisboll. Foto: Mattias Nilsson

Mattias har odlat en koloss på sin täppa

Mattias Nilsson: Den är för stor för dörröppningen
4:02 min

Att det skulle bli en koloss på nära 100 kilo, det hade Mattias Nilsson aldrig kunnat drömma om när han i våras beställde hem två pumpafrön från Kanada.  

I utkanten av bostadsområdet som i folkmun kallas för Tutti Frutti-området i Olofström ligger jättepumpan i all sin prakt. Den väger 92,3 kilo och mäter två meter i omkrets. 

– Den väcker ju en hel del nyfikna blickar, säger ägaren Mattias Nilsson.  

Frön från Kanada
Att odla en Atlantic Giant, som pumpasorten kallas, på en markterrass hör onekligen inte till vanligheterna. Mattias Nilsson säger att han inte velat gödsla med vad som helst eftersom grannarna finns nära inpå. Men nässelvattnet som han själv framställt verkar ju ha fungerat utmärkt.

I fjol fick han fram en pumpa som vägde 30 kilo. För att lyckas bättre i år beställde han i våras pumpafrön från Kanada och två av dem sådde han i maj. Målet var att bräcka en tidigare dokumenterad pumpa från Olofström som vägde 84,1 kilo och det lyckades han med.

– Jag är tävlingsmänniska och ska man odla stort så handlar det mycket om generna, säger Mattias Nilsson.

För stor att ta in
När sommarvärmen gav med sig slutade pumpan att växa så igår bestämde sig Mattias Nilsson att det var dags att skörda. Och frågan är, vad händer med pumpan nu.

– Bra fråga, jag kan inte få in den inne för den är för stor för dörröppningen.

Han kan tänka sig att sälja pumpan men på ett villkor, att köparen hämtar den som den är. Fröna vill Mattias Nilsson däremot ta tillvara, de är nämligen guld värda. För till nästa år har han såklart redan nu planer på att slå årets rekord, och då vill han över hundra kilo. Men det kan bli svårt. 

– Det är ju såklart mycket beroende på vädret också, lite tur får man ha.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".