Ett par är ömsint omslingrande. Kvinnan har en ros på magen.
Frivilligt deltagande måste uttryckas. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Par måste komma överens om sex

"Bra att de markerar"
0:23 min

Den nya samtyckeslagen ska flytta fokus från offrets grad av motstånd till parternas frivilliga deltagande. Syftet är att endast ett 'ja' ska kunna tolkas som ett 'ja'.

Frivillighet var det bärande ordet idag när ett förslag till en ny sexualbrottslagstiftning presenterades. För att ett samlag ska vara frivilligt gäller det att båda parter uttrycker att det är just frivilligt - antingen med ord eller handling. Den omdebatterade frågan om hur lagstiftningen ska se ut verkar nu ha resulterat i ett steg mot förändring.

 – Det är på tiden. Jag tror att det är jättemånga som har väntat på att det ska hända någonting här, säger Karlskronabon Sara Björkestedt om förslaget.

Inget självklart
Att många är missnöjda med den nuvarande situationen är säkert. Men även om ett försök till åtgärd har mottagits väl finns det röster som är osäkra på vilket genomslag förslaget kommer få. En annan Karlskronabo är Mait Nordvall som menar att det inte är självklart att vi kommer få se någon bättring.

– Jag tycker det är bra att de markerar att det ska finnas samtycke. Men sen vet vi ju att verkligheten kanske inte fungerar så, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".