Elevrna käkar upp budgeten.
Eric Carlsson, Linnéa Ahonen och Ken Viinikka är alla väldigt nöjda med maten på sin skola. En skola som vissa dagar behöver tillreda mat till 800 elever trots att det bara går 500 på skolan. Foto: Lena König/Sveriges radio

Eleverna i Olofström äter kommunen ur huset

"Det gäller att hantera råvarorna på rätt sätt"
3:12 min

Budgeten spricker, nu behövs det mer pengar till alla hungriga elever. Ja, så ser det ut i Olofströms kommun sedan de anställde en ny koststrateg för två år sedan.

När vi kliver in i matsalen på Nordbergsskolan i Olofström är det proppfullt. Nästan varje plats är upptagen och det doftar kryddstark köttfärslimpa. Och för den som inte vill ha kött finns falafel.

Linnéa Ahonen, Eric Carlsson och Ken Viinikka går TE14 på Nordenbergsskolan och de tycker alla att maten har blivit bättre.

Allt började egentligen för två år sedan då Olofströms kommun fick en ny koststrateg i Jens Stjernkvist. Han ställde om mot en matlagning där man lagar maten från grunden. Gjorde matlagningen till något att vara stolt över och hottade upp menyn.

– Det är så otroligt kul att man kan komma in på en skola med 380 tallrikar i disken, vilket betyder att 380 elever har ätit och att det finns 380 elever på skolan, säger Jens Stjernkvist, koststrateg på Olofströms kommun.

Ett tydligt tecken på att det lagas mer mat från grunden är att kostnaden för färdigmat hos en av kommunens leverantörer gått från 700 000 kronor till 20 000 kronor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".