Jessica Persson överläkare Thoraxcentrum Blekingesjukhuset.
1 av 2
Jessica Persson överläkare Thoraxcentrum Blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Sven-Olof Bragvad Karlskrona.
2 av 2
Sven-Olof Bragvad Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Ny mottagning i Karlshamn ska ändra dåliga vanor

"Det finns inget liknande i hela Sverige"
3:57 min

Nu har Blekinges första levnadsvanemottagning slagit upp portarna på Blekingesjukhuset i Karlshamn.

Det är den första i landet och där ska människor som vill göra något åt sina dåliga levnadsvanor få hjälp.

Till deras hjälp finns ett helt lag bestående av läkare, dietist, sköterska och fysioterapeut.

Jessica Persson som är hjärtläkare på thoraxcentrum är stolt över den nya mottagningen.

– Det är unikt för hela Sverige, det finns inget liknande någon annan stans i landet, säger hon.

Levnadsvanemottagningen på Blekingesjukhuset i Karlshamn är den första i landet där människor kan få hjälp med flera olika ohälsosamma levnadsvanor samtidigt. Det gäller de fyra stora grupper som Socialstyrelsen definierade i Nationella riktlinjer 2011. Fysisk inaktivitet, ohälsosamma matvanor, rökning och riskbruk av alkohol.

Och det är människor som har två eller flera av de här ohälsosamma vanorna och som redan har försökt få hjälp i primärvård eller slutenvård som kan söka via remiss. För att få hjälp av ett helt lag.
Och Johannes Ottosson som arbetar som elektriker i Karlskrona skulle kunna tänka sig att söka sig till en levnadsvanemottagning om han tyckte att han behövde. Men han tror att det är mycket svårt att ändra på ingrodda vanor.

– Jag kan tro att det är väldigt svårt. Som att röka, säger han.

Och det är svårt att ändra på ingrodda vanor, det bekräftar Jessica Persson. Det tar minst sex månader för en ny vana att bli så etablerad att den blir till en varaktig förändring. Och därför är det väldigt viktigt att patienten själv är motiverad att ändra sina vanor, säger Jessica Persson, och tar ett konkret exempel.

– Det var en äldre man som drack ganska mycket whisky. Och så kom vi överens om att begränsa till tre dagar i veckan. Och sedan att begränsa mängden i glaset. Han gick både ner i vikt och var nykter i större utsträckning, säger hon.

Det här är ett pilotprojekt som ska utvärderas efter ett år, men det allra viktigaste är att patienterna känner att de fått hjälp, säger Jessica Persson.

Den 1 november börjar mottagningen ta emot patienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".