Tre glada kvinnor
Carina Rydell, Carina Söderholm och Carolin Walenius jobbar inom psykiatrin i Ronneby och har varit med och utformat veckan. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio

Psykiatriveckan i Blekinge inleds idag

"Vi vill att folk ska våga söka vård"
7:55 min

Genom att ha öppet hus på psykiatrin i Ronneby och öppna föreläsningar hoppas arrangörerna öka kunskapen, förståelsen och öppenheten kring psykisk ohälsa.

Det är för femte gången som veckan arrangeras och även om Caroline Walenius som är sjuksköterka inom psykiatrin i Ronneby menar att det är ett öppnare samtal kring psykisk ohälsa idag, så finns det mycket kvar att jobba på.

– Många med psykisk ohälsa känner ett stort utanförskap och vågar kanske inte ta kontakt med vården.

Och Carina Söderholm som är verksamhetschef på psykiatrin i Ronneby och Karlskrona menar att det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig när man väl vill ta kontakt.

– Vi märker att många ringer till psykiatrin och det är jättebra, men det är inte alltid man behöver bli patient hos oss bara för att man mår dåligt.

Bör vården bli tydligare med att upplysa om vart man ska vända sig?

– Dels behöver vården bli bättre på att upplysa vart man ska. Ibland blir det krångligt även inom vården, när ska man till primärvården och när är det specialistpsykiatrin man ska till. Och det ska inte vara upp till patienten att veta, utan det ska vi bli bättre på att informera om. Bland annat arbetar vi på ett nytt samverkansavtal som vi hoppas kan leda till att det blir mer tydligt.


Psykiatriveckan arrangeras av kommuner och landstinget Blekinge tillsammans med flera organisationer.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".