Skylten vid entrén till Dagakuten i Karlshamn
Dagakuten i Karlshamn stängdes för en månad sen. Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio

Färre västblekingar sökte akutvård

Sjukhuschefen: Vi hade räknat med fler patienter
2:10 min

Runt 120 fler patienter har sökt sig till akuten i Karlskrona efter att dagakuten i Karlshamn lades ned för en månad sen. Och 60 västblekingar har åkt till akuten i Kristianstad.

En månad efter att dagakuten i Karlshamn stängdes för gott så har trycket på akuten i Karlskrona ökat. Men inte alls så mycket som landstinget räknade med.

– Vi räknade med att få sju fler patienter från Västblekinge per dag. Nu har det blivit fyra fler per dag, säger Lars Almroth, sjukhuschef i Blekinge.

30-tal patienter försvann
Några fler patienter har åkt till akuten i Kristianstad. Men ungefär ett 30-tal som tidigare sökte akut vård, verkar ha gått upp i rök.

– Alla dyker inte upp någonstans. Det kan vara så att har man en akutmottagning nära och inte mår så bra så åker man dit. Har man lite längre att åka så väntar man lite och då mår man kanske lite bättre och behöver inte söka akutvård, säger Lars Almroth, som menar att alla patienter som har behövt akutvård också har fått det. 

Tufft på akuten
Men trots att antalet akutpatienter från västra Blekinge är betydligt färre än man räknat med så är det rätt tufft på akuten i Karlskrona, säger Lars Almroth.

De senaste åren har en ny patientgrupp blivit en allt vanligare syn i väntrummet och det människor mellan 20 och 40 år. En ganska frisk åldersgrupp som ändå söker sig till akuten.

– Det kanske är lite drive-in-tänk att man vill ha ett snabbt svar på en fråga som dyker upp just nu. Det har haft mycket större påverkan på akuten än stängningen av dagakuten i Karlshamn, säger Lars Almroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".