Laxsida
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Blekingefiskarna oskyldiga till laxsmuggling

"Borde inte, men blir säkert överklagat"
1:12 min

De två män som stått åtalade för grovt smugglingsbrott i samband med försäljning av Östersjölax till Frankrike, frias av Blekinge tingsrätt.

Åklagaren menade att de båda mot gällande EU-regler sålt lax innehållande giftet dioxin till Frankrike.

Men enligt tingsrätten går det inte att bevisa hur höga halter av giftet dioxin som den exporterade laxen innehöll och man pekar också på att det när laxen exporterades inte fanns några krav på att testa all lax som såldes till utlandet.

Trippelt friade
Åklagaren hade också begärt att totalt 10 miljoner kronor i böter skulle betalas av Blekingefiskarnas centralförening, som är den förening som sålt laxen, men även där ogillas åtalet.

Björn Lindmar som är advokat åt en av de friade männen säger att beskedet från tingsrätten är skönt för hans klient som haft åtalet hängande över sig under flera år. 

Överklagas
Han menar vidare att domskälen är så pass tydliga att det inte borde bli något överklagande, men att han samtidigt ändå tror att målet kommer att gå vidare till hovrätten.

Och advokaten verkar bli sannspådd för Åklagare Ingvar Wennersten säger redan nu att de friande domarna kommer att överklagas till hovrätten. Åklagaren hade yrkat på fängelse båda männen.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".