Liten och anonym - så beskriver Karlskronahem den folder med viktiga telefonnummer de skickat ut till sina hyresgäster.
Liten och anonym - så beskrivs den folder som skickats till hyresgästerna. Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges Radio

Hyresgäster uppmanas agera om grannar far illa

"Måste våga agera mer ofta än sällan"
2:17 min

En liten folder i fickformat med viktiga nummer. Det är vad Karlskronahems 3 400 hushåll får i brevlådan i syfte att öka tryggheten.

Tanken med foldern är att det ska bli lättare för hyresgäster att veta var man ska vända sig om man misstänker någon form av missförhållande hos sina grannar.

Ann Winbom, marknads- och bobutikschef på Karlskronahem, menar att det finns ett behov av informationsfoldern:

– Vi får ganska ofta samtal in till oss som just handlar om hur man ska göra en orosanmälan och vem man egentligen ska vända sig till. Vi har känt en tid att det saknats i vårt trygghetsarbete.

Upplever ni att det blivit oroligare i era bostäder?

– Nej, det kan man inte säga. Det är inte grundtanken med foldern utan att underlätta mer för våra hyresgäster när det kommer till att veta vem man ska vända sig till och när. Det kan handla om kriminalitet, våld i nära relationer eller barn som vill ringa till BRIS. En slags guidning över hela spektrumet.

I den orange och vita lilla fickfoldern kan man bland annat läsa att "Ett samtal från dig kan göra skillnad":

– Det är egentligen en finare uppmaning till att agera. Ett samtal kostar inte mycket i tid eller energi men kan hjälpa väldigt mycket i andra änden. Det handlar också om att man ska våga agera mer ofta än sällan.

Anonymt och enkelt att ge vidare
Under slutet av augusti och början av september höll Karlskronahem sin grillturné där man bland annat delade ut foldern och tog emot reaktioner direkt från de boende:

– Vi har fått höra att formatet var väldigt bra, väldigt anonymt och att den går enkelt att ha med sig i fickan och dela ut till vänner och bekanta, säger Ann Winbom.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".