Ian Milsom på sitt kontor
Professor Ian Milsom i Göteborg, som leder Sveriges första forskningscenter kring urininkontinens. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Bättre råd inför förlossning ska hjälpa mot inkontinens

Vanligt men tabubelagt problem
1:26 min

Ian Milsom leder Sveriges första forskningscenter kring urininkontinens i Göteborg och hoppas att pågående forskning ska kunna hjälpa många kvinnor att slippa problemet.

– Vi undersöker hur förlossning inverkar på risker att få framtida inkontinens, och vi vill försöka förbättra våra möjligheter att ge kvinnor råd innan de föder barn, säger Ian Milsom som också hoppas att fler ska våga söka vård för det vanliga problemet inkontinens som ännu är väldigt tabubelagt.

Var femte vuxen kvinna och var tionde vuxen man i Sverige påverkas av inkontinens i sin vardag, och andelen som lever med problemet stiger med åldern.

För kvinnor är bäckenbottenskador efter förlossningar en vanlig orsak till inkontinens, som dyker upp förr eller senare i livet. Men nu pågår arbetet med att försöka ta fram en prediktionsmodell. Den ska göra att blivande mödrar på mödravårdscentraler ska kunna få en helt individuell bedömning och råd inför kommande förlossning, med fokus på att försöka förebygga risken att bli inkontinent.

– Om vi har en kvinna som är mycket kort och hon får ett stort barn, då är risken ännu större. Då menar vi att man skulle ta hänsyn till det i samband med att hur man överväger att förlösa en sådan kvinna, säger Ian Milsom.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".