Ökat antal våldsbrott i Blekinge

I Blekinge ökar antalet anmälda våldsbrott medans de anmälda stölderna minskar. Det visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Under årets första sex månader anmäldes nästan 7300 brott i länet och det innebär att brottsligheten ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare. Av dem var 530 misshandel eller grov misshandel.

60 anmälningar gällde sexualbrott, och 36 rån eller grovt rån.

Misshandelsfallen ligger kvar på ungeför samma nivå som förra året.

Sexualbrotten (bland annat våldtäkterna) har minskat med en femtedel men anmälningarna om rån har blivit betydligt fler främst gäller det personrånen som har ökat med 41 procent jämfört med i fjol.

Anmärkningsvärt är att det under perioden har gjorts mer än dubbelt så många anmälningar som gäller misshandel av riktigt små barn.

Totalt 11 fall av barnmisshandel där barnen varit under 6 år har anmälts under årets första sex månader. Anmälningarna om våld mot lite äldre barn har däremot minskat.

När det gäller inbrotten så minskade antalet anmälningar under första halvåret i år. Även cykelstölder och skadegörelsen har sjunkit.

Bilstölder och rattfylleriet hör däremot till de brott som har ökat i länet, enligt BRÅs preliminära statisktik om anmälda brott från januari till juni i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista