En gul ambulans på vägen
Ambulansvården i Blekinge tillhör de bästa på e-hälsa. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Blekinge näst bäst i landet på e-hälsa

"Blekinge har tänkt till lite grann"
1:40 min

Ambulansvården i Blekinge är näst bäst i landet på att använda digitaliseringens möjligheter. Det visar en ny undersökning av e-hälsomyndigheten.

Att använda papper och penna till journaler och dokumentation inom vården är resurskrävande. Ehälsomyndigheten har tillsammans med Vårdförbundet och Karolinska institutet gjort en undersökning av hur väl Sveriges län utnyttjar digitala hjälpmedel i ambulansvården. Det visade sig att Blekinge hamnade på en stark andraplats.

Blekinge har tänkt till
E-hälsa innebär alla digitala lösningar som stödjer hälso- och sjukvård. Det gäller både för personal och patienter.

– Det ska vara lätt att nå, registrera och skicka digital information. Det här återspeglar att Blekinge har tänkt till lite grann, säger David Liljequist, förbundsombudsman på Vårdförbundet som har varit med och gjort undersökningen.

"Jag är inte förvånad"
Det var bara Kronobergs län som låg före Blekinge i rankingen. Trots att David Liljequist menar att det finns mycket att arbeta på har Blekinges satsningar på e-hälsa gett effekt, och någon som är nöjd är Madeleine Larsson, e-hälsostrateg på landstinget.

– Jag är inte förvånad. Vi har varit duktiga under en lång tid. Sättet vi samarbetar på i e-hälsogruppen för vårt gemensamma mål att bedriva god vård för medborgarna tror jag är en fördel, och det arbetet är jag stolt över, säger hon.

Ungefär hälften av Vårdförbundets 2500 ambulanssjuksköterskor deltog i enkätundersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".