Diabetes ökar bland barn i Blekinge

1:36 min

Antalet barn som har drabbats av diabetes i år har ökat i Blekinge, det uppger Blekinge diabetesförening.

Ungefär 8 000 blekingar, både barn och vuxna, har diagnosen diabetes, enligt Blekinge diabetesförening. Och barndiabetes har ökat i år. 

– Även typ 1-diabetes ökar. Och jag fick nyligen information från barnkliniken att det är väldigt många under året som har debuterat i diabetes typ 1, säger Miriam Mattsson, ordförande i föreningen.

Typ 1 diabetes, som ofta kallas barndiabetes, är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar går till attack mot den egna kroppen och insulinproduktionen blir otillräcklig. Vad forskningen tror att det beror på är viss ärftlighet och miljöfaktorer som stress. Typ 1 diabetes orsakas inte av att man äter för mycket socker. 

Typ 2 diabetes
Typ 2 diabetes drabbar ofta människor i medelåldern eller äldre. En föreläsning om faran med att äta socker drog igår storpublik i Karlskrona. Nära 300 personer kom för att lyssna på när vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som också disputerat i molekylär bioteknik, pratade om hur sockret förstör vår ämnesomsättning.

Hon berättade också hur för mycket socker omvandlas till fett och lagras i levern, något som kan orsaka bland annat diabetes typ 2.

Fettlever bland barn
Ett av tio barn har fettlever i Europa, enligt Ann Fernholm. Men hur drar man ner på sockret i familjen? Det är ju inte framför broccolin på mataffären som barn slänger sig ner på marken och gråter.

– Jag upplever att om man pratar med barn om att man blir sjuk av socker så är de ganska kloka och vill själva öva på att dra ner på sockret.

Hitta alternativ
– Men sen gäller det som förälder att hitta alternativen, säger Ann Fernholm och tipsar om hemgjord glass med bara en åttondel så mycket socker i som den man köper.

Om man är fullständigt sockerberoende, är det kört då?

– Då får man nästan sluta med socker helt. Många klarar inte av att äta lite socker utan får slänga ut sockret helt. Sen får man stålsätta sig i en eller två månader och då brukar det värsta sockersuget lägga sig, säger Ann Fernholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista