Schäferhunden Arko ligger på marken utanför en polisbil.
1 av 2
Kenth Sjöberg från Polisen vill gärna se fler hundar i tjänst. Polishunden Arko som poserar på bilden, har inte direkt med artikeln att göra. Foto: Lena König/Sveriges Radio.
En polishund går på en mur och polisens hundförare står brevid.
2 av 2
Det behövs fler polishundar i södra Sverige. Foto: Maja Suslin/TT

Polisen vill se fler tjänstehundar

"Vi får sämre förutsättningar att lyckas"
1:45 min

Antalet polishundar har minskat i Sverige det senaste året. Blekinge tillhör numera två olika områden och istället för att Blekingepolisen själva ansvarar för sina hundar tillhör exempelvis Karlskrona en grupp som sträcker sig från Karlskrona upp till Västervik.

I området ska det enligt det senaste årets beslut från Polismyndigheten numera finnas 16 patrullhundar, varav fyra i Karlskrona.

Kenth Sjöberg, gruppchef för patrullhundarna i polisområde sydöstra Götaland, hade velat se ett högre tilldelat antal.

Det finns nämligen enligt honom ett ständigt bortfall på cirka 30 procent, när hundförare eller hundar av olika anledningar inte kan jobba. Antalet hundar som faktiskt är i tjänst är därmed ofta lågt.

Kenth Sjöberg tycker också att områdesindelningen är problematisk.

– Personligen så tycker jag absolut inte att det är tillräckligt, för vi blir utspridda på en för stor yta. Och det är naturligt att ju färre hundar vi är, desto sämre förmåga får vi att kunna verka och rädda liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".