Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stressade domare kan hota rättssäkerheten

Publicerat torsdag 27 oktober 2016 kl 05.06
"Det är viktigt att rätta till det här"
(2:36 min)
Dan Sjåstad står framför Blekinge Tingsrätt
"En del som kommer till domstol tror att man ska få rättvisa, men det är inte alltid man får det. Däremot ska man alltid få en riktig bedrömning ifrån vad lagen säger. Därför är det höga krav som ställs på en domare." Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Varje enskild domare i Blekinge haft 360 mål per år, när snittet i Sverige är runt 280. Nu tillsätts fler domare för att skydda rättsäkerheten.

Sju domare i Blekinge ska bli åtta eller nio. Just nu letar tingsrätten efter fler domare.

Under året som gått har Blekinges domare varit påtagligt överbelastade.

Snittet för antalet mål per domare i tingsrätten i Sverige är 285, och Blekinge har man haft 360 inkomna mål per domare och år.

För många mål per domare ökar inte bara arbetsbelastning och stress.

– På lång sikt kan det öka rättsäkerheten. På kort sikt så kanske det gör mindre, för då har man någon typ av beredskap och man får jobba lite hårdare, säger Dan Sjåstad som är domare på Blekinge tingsrätt.

Fler brott blir fler mål
Hur många mål det döms i en tingsrätt går alltid i vågor. Till viss del kan ökningen i Blekinge bero på att befolkningen ökat. Men Dan Sjåstad tror också att det beror på att polisen jobbar effektivt med brotten i Blekinge.

– Brottmålen går upp och ned. I Blekinge har det kommit in många brottsmål jämfört med övriga Sverige, säger han.

En annan anledning till att tingsrätter runt om i Sverige har fått mycket att göra är att det kommit många flyktingar. Det blir exempelvis fler mål där man ordnar vårdnadshavare för ensamkommande barn, och migrationsdomstolen får mer att göra.

Vackra miljöer lockar
Det är inte helt lätt att rekrytera domare. Dan Sjåstad berättar att på riksnivå finns det tillräckligt domare per antalet tjänster, men det finns inte något överskott.

Han berättar att hur många sökande man får beror på vilket rykte tingsrätten har.

– Sen kan det vara en fördel att Blekinge har så fina miljöer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".