Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ryska robotfartyg oroar försvarsministern

"Bidrar inte till avspänning"
1:15 min

Det bidrar inte till avspänning, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) om att två ryska korvetter med långdistansrobotar är på väg in i Östersjön.

Men Sverige har koll på läget, enligt ministern.

– Vi har information och följer utvecklingen som gäller förändringar i vårt närområde. Jag får löpande information om sådana här saker, säger Peter Hultqvist till TT, om de två fartygens färd från Svarta havet genom Medelhavet och nu på väg in i Östersjön.

– Det här är ändå oroande och det är ingenting som bidrar till avspänning i vår region. Det påverkar alla länder runt Östersjön, säger han.

På väg mot Kaliningrad
Bedömare trodde först att fartygen, som varit baserade i Svarta havet, skulle stanna i Medelhavet. Men de fortsatte vidare till Nordsjön och på tisdagskvällen passerade de Stora Bält vid Danmark. De antas vara på väg till den ryska enklaven Kaliningrad.

Det som väckt extra uppmärksamhet är att de två fartygen är utrustade med långdistansrobotar, med mycket längre räckvidd än de Iskander-robotar som nyligen fördes till Kaliningrad.

Vill inte spekulera
Peter Hultqvist vill inte spekulera om varför förflyttningen sker just nu, om det är ett svar på något som Sverige, Natoländer eller andra har gjort. Han vill inte heller säga något om huruvida Sverige ser förflyttningen som tillfällig eller permanent.

Försämrar militära situationen
Enligt Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan, försämrar det ryska agerandet den militära situationen i Norden. Han säger att agerandet kan tolkas på olika sätt.

– Man kan se det som en politisk markering. Putin är mycket medveten om att det här väcker uppmärksamhet, det är en styrkedemonstration, sade Ries i samband med att fartygen på tisdagskvällen bekräftades vara vid Stora Bält.

– Rent militärt betyder det att man kan angripa mål över hela Norden och att man har fått ett mycket kvalificerat vapen mot andra ytfartyg här uppe, säger Ries. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".