Ericsson i Karlskrona
Ericsson Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

40 anställda får sluta på Ericsson i Karlskrona

"Inga varsel lagda"
3:50 min

Telekomföretaget Ericsson går nu vidare med sina neddragningsplaner. I Karlskrona berörs 40 tjänster.

– I dag har vi tagit nya steg i den pågågående neddragningsprocessen och erbjuder anställda i Göteborg, Karlskrona, Linköping och Stockholm möjlighet att söka till ett frivilligt program, säger Karin Ronander på Ericssons pressavdelning.

Alla på tjänstemannaorterna
Det frivillighetsprogram som Ericsson går ut med i dag riktar sig till alla anställda på tjänstemannaorterna. Företaget vill på det här sättet göra en neddragning med 1 450 personer i Stockholm, 270 i Göteborg, 150 i Linköping och 40 personer i Karlskrona. Totalt alltså drygt 1 900 personer.

– Vi har en process att anställda ska skicka först en ansökan, de kommer att få ett besked i början av december. Om man blir beviljad att delta i programmet, då har man sin sista arbetsdag på Ericsson den sista december, säger Karin Ronander .

Ekonomisk ersättning
Ersättningen är kopplad till hur länge man har varit anställd och vad man har för uppsägningstid i kollektivavtalet.

– Avtalspension kommer att erbjudas i begränsad omfattning, säger Thomas Blidberg, facklig förtroendeman för Sveriges Ingenjörer.

Snabba besked
De anställda som är intresserade av att sluta frivilligt har inte lång tid att bestämma sig. Företaget vill ha besked i slutet av november.

Thomas Blidberg tycker att det är för snabbt inpå.

– När det gäller själva paketet så är vi nöjda, men vi tror att det här skulle behöva ta längre tid, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".