john dagnevik, åklagare
John Dagnevik, åklagare, på väg in i rättssalen. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Hot mot åklagare är ett problem

"Det drabbar en personligen"
1:30 min

En åklagare i Blekinge har i år utsats för hot och utpressning. Det enligt åklagarmyndighetens säkerhetsavdelning.

Även om det bara är en tycker John Dagnevik, åklagare i Karlskrona, att det är för mycket.

Enligt honom har Blekinges åklagare varit förskonade från hot och trakasserier. Men han tror också att det finns ett stort mörkertal, att många incidenter aldrig anmäls eftersom det är svårt att bevisa.

Hotad på internet

Och han har själv varit med om obehagliga situationer:

– Det har rört sig om hot på sociala medier. Människor som upplever sig bli oskyldigt dömda eller behandlade felaktigt, och det är så klart inte kul, eftersom det drabbar en personligen, säger John Dagnevik.

Hittills i år har Åklagarmyndighetens säkerhetsavdelning fått in 61 anmälningar om så kallad otillåten påverkan, det vill säga att någon har försökt hota eller trycka på en åklagare i deras arbete.

Svårt att bedömma

På Gotland blev en åklagare nyligen så pass utsatt att han tvingades lämna över ärendet till en kollega. Att det går så långt, det är ganska ovanligt, men John Dagnevik menar att det också finns andra typer av beteenden som inte diskuteras lika ofta, och det tror han är betydligt vanligare att en åklagare utsätts för.

– Det kan exempelvis vara kommentarer, olika typer av sinnesstämningar, gliringar, blickar, anspelning på ens sociala levnadsmiljö som för den enskilde tjänstemannen kan uppfattas som hotfullt och väldigt obehagligt. Det är mjuka värden, väldigt subjektivt, så det finns en svårighet i bedömningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".