En skylt där det står Karlskrona kommun.
Karlskrona kommun blev lurade av ett hem utan tillstånd. Foto: Anna Sunesson/TT.

Karlskronakille placerades på falskt HVB-hem

"Känner stor ilska över företag som skor sig"
3:59 min

En kille i femtonårsåldern som Karlskrona kommun trodde de placerade på ett HVB-hem lämnades i själva verket ensam i en lägenhet i Stockholm.

Ett HVB-hem i Stockholm har polisanmälts av Karlskrona kommun efter att företaget har visat upp förfalskade tillstånd och ljugit om sin verksamhet.

Bakgrunden är att Karlskrona kommun i augusti placerade en pojke i 15-årsåldern i HVB-hemmet i Stockholm.

Anledningen till att han omplacerades var att pojken var i behov av vård som kommunen inte kunde ge.

Fick mat och pengar
Men istället tyder allt på, enligt Karlskrona kommun, att pojken lämnades ensam i en lägenhet utan vuxna istället för att få vård.

Han ska ha fått mat och pengar men det är oklart hur ofta någon har varit i lägenheten med honom.

Karlskrona kommun började misstänka att någonting var fel. När de hörde av sig till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, visade det sig att HVB-hemmet inte har tillstånd att bedriva verksamhet. De hade förfalskat sitt intyg.

Helena Lithander, chef på sektionen för ensamkommande barn i Karlskrona, är en av dem som har jobbat med ärendet.

– Man fylls av en jättestor oro. Den första tanken går ju till pojken och sedan växer en jättestor ilska över företag som skor sig på flyktingkrisen, säger hon.

Ändrar rutiner
Samma dag som alla pusselbitar föll på plats satte sig representanter från kommunen på planet till Stockholm för att hämta hem pojken.

– De som har träffat honom säger att han lugn och att han mår bra. Han har funderingar på vad som händer nu så klart, säger Helena Lithander. 

Har ni brustit på  något sätt?

– I dagsläget ser det inte ut så. Vi har gjort de kontroller som vi tycker är rimliga. Det är de som är bovarna faktiskt, säger Helena Lithander. 

Efter det här ska Karlskrona kommun inte ta för givet att tillstånd från IVO är korrekta utan att kolla upp det närmare.

P4 Blekinge har pratat med en representant för det aktuella hemmet Dunya Homes men de vill inte lämna någon kommenter eller medverka i en intervju.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".