Utredaren Göran Johansson och dåvarande barn- och äldreministern Maria Larsson (KD).
Utredaren Göran Johansson och dåvarande barn- och äldreministern Maria Larsson (KD). Foto: Bertil Ericson / TT

Missnöje efter utebliven upprättelse för barnhemsbarnen

"Borde varit mer generös tillämpning"
2:43 min

Bara drygt hälften av de tidigare barnhemsbarnen som ansökte om ersättning av staten efter vanvårdsutredningen fick det.

Barn misshandlades och utsattes för övergrepp på fosterhem och institutioner. Staten lovade att de så kallade barnhemsbarnen skulle få en upprättelse och skadestånd. Men över hälften nekades ersättning.

Stort missnöje
Både ersättningsnämndens ordförande Göran Ewerlöf och justitieminister Morgan Johansson (S) är missnöjda med att så många fick avslag.

Göran Ewerlöf menar att processen inte varit rättssäker.

– Ja, jag tycker det är ett stort problem med den här typen av förfaranden att det förorsakar en dubbel kränkning hos väldigt många människor.

Får inget avslut
De personer som hade blivit utsatta för allvarlig vanvård på barnhem och institutioner mellan 1920 och 1980 skulle få 250 000 kronor vardera i ersättning. Men över hälften - 2 700 personer - nekades. Johnny Lindén är en av dem.

– Man ser konsekvenserna och i backspegeln så tänkte man många gånger, varför ska de in och rota i det här för det har inte avslutats än. Det är en pina, inte bara för mig och även för många andra människor som inte får något avslut, säger han.

Mer generös tillämpning
Även justitieminister Morgan Johansson (S) som var den minister som tillsatte en utredning kring vanvården 2005 är missnöjd med hur det till slut blev.

– Det borde ha varit en mer generös tillämpning än vad det i slutändan blev, säger Morgan Johansson.

Ansvarig minister
Den minister som var ansvarig när ersättningsnämnden fick sitt uppdrag var Maria Larsson (KD). Hon vill inte låta sig intervjuas, men skriver i ett mail att ansvaret lika mycket ligger på Socialdemokraterna, som var med och tog beslutet, och även på nämnden som hade till uppgift att sätta praxis.

Inte avgjort
Även om nämnden nu är klar med sitt arbete är frågan ännu inte helt avgjord. Under hösten avgörs ett rättsfall i Stockholms tingsrätt där tolv personer som har nekats ersättning nu stämmer staten på 100 000 kronor vardera, eftersom de inte fått rätt att överklaga. Jens-Victor Palm är deras advokat.

– Om mina klienter får rätt i slutändan så kommer andra som är i motsvarande situation kunna söka motsvarande kompensation för att de inte kunnat överklaga avslag, säger Jens-Victor Palm.

Kaliber sänds i P1 klockan 10.03 eller i sverigesradioplay. Det dubbla sveket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".