Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Hos Inspektionen för vård och omsorg är man väl bekant med de bakom företaget. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Falskt HVB-hem polisanmält flera gånger

"Vi jobbar med en anmälan just nu"
3:21 min

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har det senaste året lämnat in flera polisanmälningar mot det företag som utan tillstånd driver ett HVB-hem där en pojke från Karlskrona placerades ensam i en lägenhet.

Efter att Karlskrona kommun upptäckte att pojken i 15-årsåldern inte placerats på ett hem utan istället lämnats ensam i en lägenhet i Stockholm, har man lämnat in en polisanmälan mot det ansvariga företaget.

Ny anmälan
Men att lämna in en polisanmälan är alltså inget man är ensam om för hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO:s avdelning öst, har man lämnat in flera polisanmälningar och i dagarna är ytterligare en på gång.

– Ja vi jobbar på den just nu, berättar Agneta Krantz som är enhetschef för IVO avdelning öst.

Rad anmälningar
Enligt Karlskrona kommun placerades pojken ensam i en lägenhet, men det stannar inte där. Företaget Dunya homes har dessutom förfalskat sitt tillstånd för att driva hemmet.

Inspektionen för vård och omsorg har alltså lämnat in en rad polisanmälningar mot företaget. Också då har det handlat om olaglig verksamhet då man drivit hem utan tillstånd.

Varna andra
I samband med det har man också tagit en kontakt med de kommuner som haft barn placerade på hemmet och bett kommunernas socialtjänst att ta hand om barnen. Men någon rutin för att larma samtliga av landets kommuner för det här och liknande företag finns i nuläget inte.

– Tidigare har det räckt med en anmälan så har det upphört, men inte i det här fallet, så vi jobbar på en ny rutin just nu, berättar Agneta Krantz.

P4 Blekinge har pratat med en representant för det aktuella hemmet Dunya Homes men de vill inte lämna någon kommenter eller medverka i en intervju.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".