Utredaren Helén Ängmo och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström lägger fram förslag på åtgärder för att alla ungdomar ska påbörja
Utredaren Helén Ängmo och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S). Foto: Claudio Bresciani/TT.

Ämnesbetyg istället för kursbetyg i gymnasiet

"Ett slutbetyg blir det avgörande"
4:47 min

Yrkesprogram som ska ge högskolebehörighet och ett utvecklingsarbete för att införa ämnesbetyg. Det föreslås i den utredning som lämnades över till gymnasieminister Anna Ekström (S) i dag.

Det kommer förslag om att det ska bli ämnesbetyg i gymnasiet varje termin igen i stället för de kritiserade kursbetygen.

– Kursbetygen blir väldigt avgörande för eleven i ett tidigt skede och det betyder att om man har en svacka under en period kan det bli svårt att komma igen. Har man ämnesbetyg med terminsbetyg istället så är det lättare för elever att utvecklas över tid, säger utredaren Helen Ängmo.

Ska underlätta
Tanken är att ämnesbetyg även ska underlätta för lärarna.

Gymnasieminister Anna Ekström välkomnar förslaget:

– Det är en klok idé att gå mer mot ämnesbetyg. Vilket av de två alternativ utredningen föreslår som ska vara vägledande får vi se. Vi ska diskutera saken i regeringen, säger hon till TT. 

Två alternativ
Utredningen presenterar två alternativ – antingen införs de stegvis eller över hela linjen direkt.

Den särskilda utredaren, Helen Ängmo, säger att det kan vara så att det nuvarande betygssystemet gjort att svenska elever känt mycket mer stress än elever i andra länder i skolan.

Det finns inte heller något förslag på obligatorisk gymnasieskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".