En bild på Kustbevakningens kontorsbyggnad på Stumholmen
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Första provsvaren: Inga giftämnen hos Kustbevakningen

Det är normala värden i Kustbevakningens lokaler på Stumholmen. Det visar den första mätningen gjord av Sweco.

Det var i september som SVT Nyheter Blekinge avslöjade att förhöjda halter av cancerframkallande ämnen hade hittats intill Kustbevakningens lokaler. 

Då hade närmare hälften av personalen på en avdelning insjuknat i cancer och andra autoimmuna sjukdomar under de senaste fem åren.

Nu har Sweco gjort mätningar på den fysiska arbetsmiljön och kommit till slutsatsen att det inte är några giftiga ämnen i de aktuella lokalerna, uppger SVT Nyheter Blekinge.

– Sweco har bland annat tagit dammprover och sporprover. Och svaren från de mätningarna visar att det inte är några onormala värden i lokalerna, säger Helene Frykler, personaldirektör på Kustbevakningen, till SVT.

 Men detta är bara de inledande resultaten. Ytterligare mätningar ska göras för att ge ett definitivt svar om arbetsmiljön är orsak till de allvarliga sjukdomarna.

– Vi har begärt att det ska göras fler mätningar, för vi kan ju inte hundraprocentigt garantera att det inte finns onormala värden i lokalerna, säger Helene Frykler.

Det slutliga resultat väntas komma i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".