En hand som sträcker över en blå boll till en äldre hand.
Det skulle underlätta för anhöriga att få ventilera mellan varandra. Foto: Johanna Norin/TT

Demensförening ska underlätta för anhöriga

"Handlar om att sprida kunskap"
2:57 min

Att vara anhörig till någon som plötsligt får demens kan vara förvirrande och jobbigt. Nu vill Demensförbundet hitta lokala krafter i Sölvesborg som vill skapa en lokal förening.

Idag har Demensförbundet möte i Sölvesborg för de som är intresserade av att starta upp en lokalförening.

Lokalföreningen skulle framför allt vara en plats där anhöriga kan ventilera sina erfarenheter och skapa opinion mot lokalpolitiker.

– Utan föreningar blir det inget förbund, och vi ska göra allt vi kan för att stötta om det blir ett lokalförbund, säger Margareta Svensson som är demensförbundet.

Svårt att vara anhörig
Hans-Inge Lindeskov som är sjuksköterska var på plats för att föreläsa på mötet. Han menar att det är viktigt att komma samman och dela erfarenheter, speciellt för anhöriga.

– Det handlar om att få grepp på bemötande. Om en person utvecklar symptom som man inte känner igen, till exempel irritation, hur möter man den personen då, säger han.

I grund och botten handlar det om kunskap, berättar Hans-Inge Lindeskov. Kunskap som till exempel kan spridas via en lokalförening.

Mötet är klockan 18.30 på biblioteket i Sölvesborg idag. Man behöver inte föranmäla sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".