Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tuffare städregler ska skydda patienter

Publicerat onsdag 2 november 2016 kl 04.57
"Förekomsten av multiresistenta bakterier har ökat ordentligt"
(2:47 min)
Ingången till akutmottagningen i Karlskrona.
Tuffare städning på hela Blekingesjukhuset. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Multiresistenta bakterier ökar på Blekingesjukhuset. Nu införs nya tuffare städrutiner för att skydda patienter mot alla typer av smittor.

Det är första gången som landstinget inför samma städrutiner för alla avdelningar, och det har vållat viss oro på till exempel förlossningen. Personalen där är helt enkelt osäkra på exakt hur städningen ska gå till.

– Vi städar oss fördärvade för säkerhets skull, säger en anställd.

Städning på ledningsnivå
Hur städningen ska gå till har till och med lyfts till ledningsnivå på grund av den här osäkerheten.

Det nya är fler rengöringsmedel och checklistor. Ett rum där en patient med RS-virus eller influensa har legat ska städas med ett särskilt medel.

Vid diarré eller hepatit A är det ett annat medel som gäller. Och högst städnivå gäller för patienter med så kallad clostridium difficile, där är det det tunga artilleriet som gäller: Klorbaserat medel på alla ytor.

Multiresistenta bakterier ökar
– Förekomsten av multiresistenta bakterier har ökat ordentligt. Men vi har inte i första hand ändrat städrutinerna utifrån de multiresistenta bakterierna utan vi behöver lyfta städningen generellt, säger Therese Karlsson, hygiensjuksköterska på landstinget.

Men rengöringstrasor ska också förvaras i plastpåsar och kuddar och madrasser ska genomgå läckagetest med jämna mellanrum. Och det är vårdpersonalen som ska göra mycket av arbetet.

– Givetvis hade det varit önskvärt att all städning låg på städpersonalen. En nackdel är att det tar tid från omvårdnadsarbetet och en risk kan vara att städningen kommer i andra hand eftersom vårdpersonalens första fokus är att ta hand om patienterna, säger Therese Karlsson.

Fler i städpersonalen
Hur stor del av städningen som vårdpersonalen ska utföra är något som ska ses över, säger sjukhusdirektören Lars Almroth.

– Vi får följa det här och se om vi ska anpassa organisationen, säger Lars Almroth.

Kanske behövs fler i städpersonalen. Men att det ska städas mer intensivt på Blekingesjukhuset är tydligt. Även om skyddet mot multiresistenta bakterier och andra bakterier och virus aldrig kan bli hundraprocentigt.

– Nej, inte hundraprocentigt men vi har kommit en väldigt lång bit på vägen. Så långt som vi kan komma med vår städning tror jag, säger Therese Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".