Ett collage med bilder på Lizette Pagler, Helene Sjöholm, Kevin Spacey.
1 av 3
Lisette Pagler från Nättraby, Helen Sjöholm och Kevin Spacey är några av de skådespelare Ingemar Lönnbom vill se i Aniara-filmen. Foto: Claudio Bresciani / TT, Janerik Henriksson / TT och Jordan Strauss/TT
Katarina Ewerlöf
2 av 3
Foto: JESSICA GOW / TT
Harry Martinson dog 1978 men intresset för hans verk är fortfarande stort.
3 av 3
Harry Martinson dog 1978 men intresset för hans verk är fortfarande stort. Foto: Leif R Jansson / TT

Harry Martinson-sällskapet drömcastar nya Aniarafilmen

"Lisette Pagler, Helen Sjöholm, Kevin Spacey och Katarina Ewerlöf"
3:25 min

I dagarna börjar inspelningen av den första filmatiseringen av Harry Martinsons rymdepos Aniara.

Tidigare har det blivit teater och opera av boken som nu också går upp på vita duken - 60 år efter att den publicerades.

Något som Ingemar Lönnbom från Harry Martinson-sällskapet inte är förvånad över:

 – Vi är såklart jätteglada för detta och vi har känt på oss att intresset för boken har ökat de senaste åren, inte minst bland de yngre. 

2010 satte Stockholms Stadsteater upp Aniara med Helen Sjöholm i en av huvudrollerna och musik skriven av Kleerup. Ingemar Lönnboms teori är att den satte igång en ny Aniaravåg som fortfarande rullar för fullt. 

Någon inblandning i produktionen har sällskapet inte men en fråga om medverkan har kommit:

– Jag fick ett mejl från filmarna om någon från sällskapet kunde tänka sig att vara statister i filmen. Jag vet inte om det blir av men det hade varit kul. Det är ju tusentals människor som går ombord på Aniara i boken så de lär behöva folk!

Och på frågan hur Ingemar Lönnboms drömcasting för filmen skulle se ut så blir det även där lite blekingska inslag:

– Berättaren Mimaroben skulle givetvis spelas av Katarina Ewerlöf och den sexiga dansaren Daisi Doody, där skulle såklart Angelina Ohlin från Ronneby få välja ut någon. Helen Sjöholm skulle reprisera sin roll från Stadsteatern och spela Den blinda poetissan från Rind. Som Chefone, befälhavaren, vill jag se Kevin Spacey och sen måste ju såklart Lisette Pagler också få vara med!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".