Landstingsrådet Kalle Sandström (S): Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Landstingsrådet Kalle Sandström (S). Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Stora satsningar på psykisk ohälsa

"Kvalitet för de mest sjuka"
2:49 min

Primärvårdens tyngdpunkt ska flyttas från sjukhuset ut på vårdcentraler och in i hemmen. I dag presenterade den rödgröna majoriteten i landstinget sin budget.

Det rödgröna styret i landstinget vill satsa 10 miljoner kronor på Blekinges primärvård nästa år. Det framgår av det budgetförslag för 2017 som presenterades på eftermiddagen.

Landstingsrådet Kalle Sandström (S) säger att det handlar om att flytta ut vård från sjukhuset, hem till dem som behöver den.

– Framför allt handlar det om kvalitet för de mest sjuka och det är oftast äldre människor.

Fler lyftkranar
Den rödgröna majoriteten lade fram en femårig investeringsplan där två miljarder kronor satsas på att bygga bland annat mottagningslokaler, laboratorier och bröstcenter.

– Det kommer att fresta på, men det är viktigt att vi gör de här investeringarna säger Erik Ohlsson som är vänsterpartistiskt landstingsråd.

Stora utbildningssatsningar
Under hösten har Bräkne-Hobys folkhögsskola satt igång ett så kallat snabbspår för nyanlända, där man lär sig sjukvårdssvenska. En satsning som marjoriteten menar är bra både för arbetsgivaren och ur ett integrationsperspektiv.

Landstinget kommer också starta en utbildningsvårdcentral som ska utbilda specialister. Förhoppningen är att antalet hyrläkare ska minska.

BUP blir kvar
I budgeten presenterades också en utökad satsning på beroendeenheten, som kommer att stärkas upp med mer personal på sjukhuset i Karlshamn. Idag är enheten centrerad till Karlskrona och nu satsas sex miljoner kronor för att öka tillgängligheten i västra Blekinge.

Utöver detta satsar majoriteten bland annat på utökad cancervård och en extra lönesatsning för mer jämställda löner.

BUP i Ronneby kommer också att bli kvar och verksamheten kommer att fortsätta bedrivas på samma sätt som tidigare. Den kommer att fortsätta finansieras med statsbidrag.

– Det är olyckligt att det har varit en obefogad oro, säger Kalle Sandström.

2016 går ihop
När halvårsbudgeten för 2016 presenterades visade det sig att landstinget låg 58,7 miljarder back, delvis på grund av att man anställt för många sjuksköterskor och undersköterskor.

Kalle Sandström menar att nu ser landstinget till att budgeten istället kommer gå plus med 19 miljoner.

– Det har vidtagit åtgärder ute i verksamheterna på ett mycket bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".