En stor ek där nästan alla löv trillat av.
1 av 4
På eken som är närmst Sara Erikséns hus har grenarna fått plats att växa rakt ut. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
Annika Lydänge och Sara Eriksén ute i en lövskog
2 av 4
Annika Lydänge (t.vä.), naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, hjälper Sara Eriksén (t.hö) att välja vilka ekar hon ska ta hand om på sin mark. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
En hund som springer och leker i skogen
3 av 4
1500 arter kan leva i samma ek. Hunden Hubertus bor inte i eken, men tycker om att vara kring dem. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
En lövskog med röda blad och färger.
4 av 4
Under ultimata förhållanden växer en ek i 300 år, lever i 300 år och dör i 300 år. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Läderbaggen hotas av ekdöd

"Läderbaggen är en väldigt kräsen art"
2:02 min

Länsstyrelsen ger bidrag till blekingar som rensar upp kring ek på sin mark. Allt för att hjälpa den rödlistade läderbaggen att överleva.

En ek mår allra bäst ensam på ett fält. Då får den plats att växa ut sina grenar och blir format som den klassiska "Sparbanks-eken".

Med det kommer alla olika miljöer som djurarterna trivs i; håligheter, murken ved inuti, lavor och mossor på stammen och lövkronan i toppen.

Men om det är mycket sly eller tät skog runtomkring växer istället trädet rakt upp. Det riskerar då att dö i förtid.

Därför vill länsstyrelsen i Blekinge uppmuntra blekingar som har ekar på sin mark att rensa upp kring dem, för att ekarna ska bli gamla. Femhundra kronor per ek utlovas till markägaren.

Sara Eriksén har tio ekar på sin tomt i Nättraby.

– Jag hörde om mångfalden, att det kan finnas 1500 arter i en och samma ek. Det är ju fantastiskt, visst vill man ta hand om det, säger hon.

Läderbaggen är beroende av eken. Som larv lever den cirka fem år i håligheterna på eken, sedan blir den en utvecklad bagge som hänger runtomkring trädet.

Det är den utrotade läderbaggen som länsstyrelsen har i åtanke när de vill rensa upp kring eken. Det är en kräsen art som vill bo i de allra finaste ekmiljöer.

– Ser man till att läderbaggen har det bra, då klarar alla de andra arterna också av att leva vidare, berättar Annika Lydänge som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".