MRSA (Meticillinresistent Staphylococcus aureus)
1 av 3
Allt fler bär på multiresistenta bakterier. Foto: Cornelius Poppe/TT
Blekingesjukhuset i Karlskrona.
2 av 3
Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges radio
Bengt Wittesjö sjukhuschef Blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
3 av 3
Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på Blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Patienter med multiresistenta bakterier har tredubblats

Smittskyddsläkare: Nollvision blir svår att uppnå
3:27 min

Patienter med multiresistenta bakterier i Blekinge har nästan tredubblats sen förra året. I veckan lanserades en nollvision.

För två år sen upptäcktes ett 30-tal patienter i Blekinge med multiresistenta bakterier. Förra året runt 60 fall. I år kan det tredubblas.

– Om jag får gissa så hamnar vi på en tredubbling, alltså strax under 200 fall, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge.

Orealistiskt med nollvision
Utvecklingen går stadigt ifrån den nollvision som den politiska majoriteten i landstinget nyligen formulerade i nästa års budget, där tre miljoner kronor avsattes för nollvisionen.

– Det är en väldigt ambitiös politisk ambition. Jag hoppas att vi kan nå dit nån gång. Men just nu har jag svårt att se det, säger Bengt Wittesjö.

En stor orsak till att fallen ökar så kraftigt är helt enkelt att landstinget testar betydligt fler patienter sen i somras.

Fler screenas
Då infördes en ny regel som säger att även den som bott utomlands mer än ett år de senaste tio åren, ska testas för multiresistenta bakterier när de söker vård. Tidigare testades bara de som vårdats utomlands.

– Ju fler vi testar, desto fler positiva odlingar hittar vi, säger Bengt Wittesjö.

Finns det någon typisk patient med multiresistenta bakterier?

– Nej, det finns ingen typisk patient. Det kan vara du och jag.

Landstinget införde nyligen tuffare städregler. Fler patienter screenas och kraven på hygienen på sjukhuset har höjts. Alejandra Rosén, som arbetar på sjukhuset, tänker numera betydligt mer på riskerna med multiresistenta bakterier.

– Vi kommer i kontakt med patienter som bär på de här bakterierna. Man måste vara noga med hygienen, säger Alejandra Rosén.

Läkarna måste utbildas
Men den egentliga boven till att de multiresistenta bakterierna finns och frodas beror enligt Bengt Wittesjö på att vi använder för mycket antibiotika.

– Läkarna måste få mer utbildning i det här, säger Bengt Wittesjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".