Brandhelikoptrarna hårt ansträngda

Skogsbränderna fortsätter att rasa här i södra Sverige. Men nu varnas det att om bränderna fortsätter så kan det bli brist på både material och brandmän.

Bl.a. försvarets vattenbombande helikoptrar känner att det finns en gräns för hur mycket de kan flyga. Det säger Anders Montan på 31:a helikopterdivisionen i Ronneby.

Utan helikoptrarna hade sannolikt bränderna blivit mycket större eftersom brandmännen inte kan ta sig in i den stormfällda skogen och flera byggnader hade fått stryka med.

Det varma vädret ska fortsätta i veckan, dessutom med tilltagande vindar. Och nu närmar sig gränsen snabbt för hur mycket helikoptrarna får flyga innan de måste in på service. Några helikoptrar har bara timmar kvar innan de måste stå på marken i flera dagar för underhåll och fortsätter bränderna kan det bli stora problem säger Börje Karlsson som var insatsledare vid skogsbranden i Värnamo.

Blir det stor brist på helikoptrar så kan räddningsverket kalla in extra hjälp från andra EU-länder, men det kan ta upp emot 12 timmar, och då kan det vara för sent.

De täta bränderna gör också att räddningstjänsterna nu kan få ont om personal i semestertider och även material. Slangar och pumpar håller inte hur länge som helst och den kan bli brist på brandmän.