Duschrum utan skärmväggar
Överst Jasmine Vilonen, under Nelli Harrysson, elever på Norrevångskolan i Mörreum. Foto: Monika Titor/Sveriges radio
#Skoldusch

Vanligast att flickor inte duschar

"Man vill inte vara ensam om det"
3:47 min

På Norrevångskolan i Mörrum finns flickor som inte duschat efter idrotten på närmare två år. Det visar Sveriges Radios kartläggning av hur många högstadieelever som inte duschar i skolan.

– Vi har gått på Norrevångskolan i två år nu och vi har aldrig duschat, säger Jasmine Vilonen som går i åttan.

– Det är ingen som gör det, säger Jasmine Vilonen.

Trodde de flesta duschade
Idrottsläraren Ida Lönnkvist blir förvånad när hon hör att alla flickorna i en av klasserna på skolan hoppar över att duscha efter idrott.

– Nej, det kände jag inte till. Man får en uppfattning att det är många som duschar men vi är ju inte inne i omklädningsrummen, säger Ida Lönnkvist.

Nu när du hör detta vad tänker du att man ska göra?

– Man måste gå till botten och se vad det är som gör att de inte vill duscha och göra det möjligt för dem att duscha, säger hon.

Norrevångskolan har byggt om nära hälften av duschrummen så att det finns skiljeväggar mellan duscharna för att man inte ska känna sig uttittad när man duschar. Något som enligt forskning gör att fler vågar duscha. 

Tvättar sig på toa
Men för flickorna i klassen som inte duschat sen de började på skolan för snart två år sedan har de nya skiljeväggarna inte spelat någon roll.

– Jag har faktiskt inte varit därinne sen de renoverat så jag vet inte, säger Jasmine Vilonen.

Men sitter ni svettiga på lektionen sen?

– Nja, vissa som kanske är lite mer aktiva går in på toa och tvättar sig lite, så man är inte jättesvettig på lektionerna, säger Jasmine Vilonen.

Men när elever snabbtvättar sig på toan istället för att duscha så blir det ett problem för de andra, de som vill duscha, berättar Nelli Harrysson som går i sjunde klass på Norrevångskolan.

– Det är jag och tre andra som duschar och resten låser in sig på toaletten och byter om, säger Nelli Harrysson.

– Kanske kunde en hälsomänniska komma hit och prata om att det är viktigt att vara aktiv på idrotten och duscha efteråt, säger Jasmine Vilonen.

Diskutera i sociala medier med hashtagg #skoldusch.

Relaterat

Mer om #Skoldusch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".