Minkbonde Staffan Larsson håller en mink.
1 av 4
Staffan Larsson, minkbonde sedan 20 år tillbaka. Foto: André Kvist/SR
Staffan Larsson, minkbonde, håller en mink.
2 av 4
Foto: André Kvist/SR
En mink.
3 av 4
Foto: André Kvist/SR
Mink i en bur.
4 av 4
Foto: André Kvist/SR

Uppåt för minkbranschen

"Efterfrågan på päls har aldrig varit större"
2:05 min

Minknäringen är på uppgång efter ett par svårare år. Allt fler önskar utöka eller starta minkgårdar.

– Världens efterfrågan på päls har aldrig varit större än den är just nu. Priserna är ordentligt på väg upp igen efter ett par dåliga år prismässigt, säger Johan Dalén, vd för Svensk Mink.

Många vill starta minkgård
Johan Dalén berättar att han nästan dagligen får samtal från intressenter som vill starta upp sin egen verksamhet. Svensk minkpäls är en väldigt liten andel av världsmarknaden. Men den sägs hålla den bästa kvalitén i världen. Och efterfrågan på svensk minkpäls ökar allt mer just på grund av detta.

– Det är många som idag har ett blandlantbruk, där man har en annan verksamhet och vill införliva minken i den, säger Johan Dalén.

Nästa säsong planeras 
I januari och februari sker auktionerna för päls. Då vet bönderna hur bra det gått rent ekonomiskt för näringen. Men just nu har minkbönderna fullt upp. Pälsningen, själva slakten av djuren har just börjat.

Några kilometer utanför Mjällby har Staffan Larsson mycket att göra. Han har varit minkbonde i 20 år och har nu 5 000 minkar att se över. 

– Nu plockar vi ut avelsdjuren inför kommande avelssäsong och sen är det förstås den dagliga skötseln, säger Staffan Larsson.

Han ser optimistiskt på framtiden för näringen även om det de senaste åren varit en uppförsbacke. 

– Framtiden är ljus. Päls är ett naturmaterial och om inte naturmaterial har en framtid för sig så vet jag inte vad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".