Ett gult hus från 1800-talet med tidstypiska detaljer. Huset ska målas så det täcks av byggnadsställningar. I förgrunden promenerar en man i keps förbi.
Får inte rivas. Det här gamla huset skulle ge plats för ett kulturkvarter men länsstyrelsen säger nu nej till rivning. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

Kulturhuset stoppat - skulle förstöra världsarvet

"Bra att vi får beskedet nu"
2:36 min

Det blir inget kulturhus i kvarteret Bonde i Karlskrona. En rivning av ett 200 år gammalt trähus skulle skada världsarvets trovärdighet.

Det gula trähuset från tidigt 1800-tal som står intill stadsbiblioteket på Borgmästargatan i Karlskrona är alldeles för tidstypiskt för att få rivas eller göras om. Det skriver länsstyrelsen i ett yttrande till Karlskrona kommun.

Karlskronas trovärdighet som världsarvsstad skulle helt enkelt skadas, menar länsstyrelsen. Och därmed är spåret med ett kulturhus i kvarteret runt stadsbiblioteket - iskallt.

– Kulturhuset kommer inte att byggas här vid stadsbiblioteket som vi hade tänkt, säger Börje Dovstad (L), ordförande i Kulturhusets styrgrupp.

Rev upp beslut
Det är bara ett drygt halvår sen fullmäktige rev upp det gamla beslutet om att bygga kulturhus på Kungsplan, och tog ett nytt beslut om ett kulturkvarter just runt stadsbiblioteket.

– Jag har full förståelse för länsstyrelsens argument så jag är inte alls besviken, säger Börje Dovstad. 

Det nya Kulturhusets placering har varit en politisk långkörare i Karlskrona. Från början, för ungefär tio år sen, fanns fem förslag som alla illustrerades med en orange skyltar runt om i stan med texten "HÄR?"

Bara att börja om
Sen kokades förslagen ned till två; Pottholmen och Kungsplan. Det sista vann men skrotades alltså i våras till förmån för kulturkvarteret runt stadsbiblioteket.

Men nu är alltså också kulturkvarteret skrotat. Så för Kulturhusets styrgrupp är det bara att börja om.

– Det är bra att vi får beskedet nu för då kan vi fokusera på annan placeirng av kulturhuset, säger Börje Dovstad. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".