Olika duschar kan ge olika mycket trygghet.
Olika duschar kan ge olika mycket trygghet. Foto: Monika Titor/ Sveriges radio
#Skoldusch

Bås och duschdraperier saknas i skolorna

"Då fattar man att hen har något att dölja"
3:12 min

Duscharna på många högstadieskolor i Blekinge saknar både bås och draperier, något som enligt forskning behövs för att få fler att duscha efter idrott.

Nu vill flera skolor i Blekinge skynda på med en ombyggnad.

– Vi försöker jobba förebyggande, bygga bort problemet. Nu har vi renoverat två av fyra duschrum, säger Per Karlsson, tillförordnad rektor på Norrevångskolan i Mörrum.

Finns det duschdraperier också?

– Nej, men vi har pratat om det, säger han.

Olika på länets skolor
På Wämöskolan i Karlskrona har man både skärmväggar och duschdraperier på alla duschar förutom två och på Norrevångskolan i Mörrum har man byggt om hälften av duscharna.

Men på Mjällby skola, på Högavångskolan i Olofström och på Snäckebacksskolan i Ronneby saknas både bås och draperier.

Alla borde ha bås
För att få fler att duscha skulle alla skolor behöva bygga om sina duschrum till bås med draperier, det tror Moltas Nilsson som går i nian på Norrevångskolan i Mörrum:

– Om alla ska känna sig säkra så skulle det krävas att alla duschar var bås. Finns det bara ett bås och en person alltid väljer det så förstår man ju att den personen har någonting som hen inte vill visa, säger han.

Pengar styr
Men även om rektorerna förstår vikten av att bygga om duschrummen till bås med draperier kan det ta stopp där. Den tillförordnade rektorn på Norrevångskolan, Per Karlsson, menar att det är pengarna och inte kunskapen som styr.

– Det känns som att det är mycket tryggare för elever att gå in i ett omklädningsrum där de vet att det är en skärmvägg från korridoren. Men det är fastighetsförvaltningen som lägger upp en tidsplan, säger han.

Förvaltningen styr
Magnus Persson, fastighetschef i Karlshamns kommun menar att det är budgeten som styr tidsplanen.

Nu när du vet att det finns elever som inte duschar efter idrott på nära två år, kan du tänka dig att driva på en ombyggnad av duschrummen?

– Man borde se över det i alla fall och se vad man kan göra åt problematiken, säger Magnus Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".