Fem män står uppradade med sina mustascher.
Fem tävlande om bästa mustasch. Från vänster: Simon Persson, Mårten Nyblom, Göran Åström, Magnus Ljungcrantz, Lars-Göran Boström. Foto: Alexander Nyrinder

Mustaschtävling på barnkliniken

"Såhär vill man ha det varje dag"
2:55 min

Nu får patienterna på sjukhusets barnklinik mötas av en skäggig överraskning. All manlig personal har anslutit sig till mustaschkampen.

På barnavdelningen på Blekingesjukhuset tävlar männen om vem som bäst kan odla mustasch. Kvinnorna röstar fram vinnaren genom att lägga en peng i en insamlingsbox. 

Det är barnskötaren Simon Persson som har initierat tävlingen och lyckats få samtliga män att delta.

– Några stycken fick man ju vara på och tjata lite extra men till slut lyckades vi få ett ja från alla. Det är ju för en bra sak trots allt och vi försöker få in så mycket vi kan, säger han.

En stämningshöjare
Kampanjen som får män att odla mustascher infaller i november varje år och stödjer forskningen mot prostata- och testikelcancer och mäns hälsa generellt. Pengarna som samlas in går oavkortat till prostataföreningen. Tävlingen i sig är dessutom en stämningshöjare på arbetsplatsen.

– Det är ju bara positivt! Folk ler och skrattar och skämtar. Hittills under första veckan tycker jag att det verkligen bara är ett lyft framåt, säger en entusiastisk Simon Persson.

Blir en snackis
Barnskötaren var själv den första veckans vinnare. Men i och med att det ska hängas upp nya bilder på nya mustascher varje vecka måste han engagera sig för att behålla sin plats på tronen.

Arbetet som läggs ner på att ordna mustaschen är dock värt det enligt Mårten Nyblom, en annan deltagare.

– Det är lite som inför jul. Man har en förväntan och det blir en snackis. Damerna sneglar på en och man tänker att såhär vill man att det ska vara varje vecka, säger han.

520 kronor lyckades de elva herrarna på barnkliniken samla ihop under första veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".