Nya rutiner behövs

Det måste till ett bättre samarbete mellan marinen och kustbevakningen, sjöfartsverket, polisen, landstinget och räddningstjänsten vid större olyckor. För det finns inga bra rutiner idag.

Det visade sig vid dödsolyckan på den litauiska fiskebåten för två veckor sen. För att råda bot på problemet vill marinbaschefen samla till ett möte mellan de olika myndigheterna.

Det var efter att de döda och skadade tagits omhand som det fanns önskemål om att lägga fiskebåten i Örlogshamnen för att slippa media och allmänhet, men fartyget nekades förtöjningsplats i Örlogshamnen.

Marcus Grönblad som är ställföreträdande chef på Marinbasen förklarar att vid en olycka har en räddningsledare rätt enligt lag att få tillträde till exemeplvis militärt område och så här i efterhand anser han att marinen nog skulle ha tagit emot det litauiska fartyget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".