Kalendegatan spärras för biltrafik vid tingsrätten. Foto: Anna Bubenko/SR
1 av 3
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
En man med maskerat ansikte sitter på huk framför en skål med maskerat innehåll.
2 av 3
En av de bilder som hittades i 24-åringens mobiltelefon på på hans Facebook-konto. Foto: Polisens förundersökning
Utsidan av tingsrätten i Malmö
3 av 3
Idag dömdes flera inblandade i den så kallade porrsurfshärvan vid Malmö tingrätt. Foto: Johan Alexander Sahlin/Scanpix

Yrkar på fängelse och utvisning för krigsbrott

Försvarsadvokaten: Han blev tvingad
1:00 min

Åklagaren vill att den 24-åring som misstänks för krigsförbrytelse efter att ha poserat vid döda kroppar i Irak ska dömas till två års fängelse och därefter utvisas på livstid.

24-åringen har låtit sig fotograferas med döda kroppar och avhuggna huvud och har därefter spridit dem på sociala medier. 

Blekingepolisen hittade bilderna i hans mobiltelefon i samband med en annan brottsutredning i länet och idag hölls rättegången i säkerhetssalen Malmö tingsrätt.

Åklagaren vill att mannen ska dömas till två års fängelse och pekar på domar i Finland och Tyskland, för något sådant här ärande har aldrig avgjorts i Sverige tidigare. Det är ett unikt mål.

Hävdar tvång
Den åtalade medger att det är han på bilderna men menar att han blivit tvingad till att posera. Det är hans befäl i den irakiska armén som tvingat honom och om han inte hade gått med på det skulle han ha straffats hårt, kanske rent av blivit avrättad.

Åklagaren tror dock inte alls på det. Hon menar att bilderna talar sitt tydliga språk, att det inte alls handlar om tvång. Mannen ler in i kameran, pekar och petar vid ett tillfälle på ett avhugget huvud med en skruvmejsel.

Två år och utvisning
Därför vill åklagaren att 24-åringen utvisas på livstid, dels eftersom det handlar om ett allvarligt brott och dels för att han inte har någon egentlig anknytning till Sverige.

Åklagaren är väldigt tydlig med att detta även bryter mot dödas rätt till skydd mot skändning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".