Bitte Appelquist med sladdar i frukt.
1 av 3
Bitte Appelquist skapar musik av grönsaker. Foto: Stina linde/Sveriges Radio.
En apelsin med en sladd i som Bitte Appelquist gör musik av.
2 av 3
En citron är en beat som ligger lite i bakgrunden säger Bitte. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Bitte Appelquist med handen i en kissblöja.
3 av 3
Även en kissblöja kan skapa musik visade det sig. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Här skapar han musik av frukter och kissblöja

"Purjolöken skapar dramatik"
5:04 min

Visste du att salladen du stoppar i munnen kan vara en symfoniorkester av ljud. Eller att kissblöjan du byter kan bli en fräck beat.

"Här dansar Herr Gurka" har plötsligt blivit dagens sanning. För det är något helt annat än en vanlig spelning när Bitte Appelquist åker runt och gör musik av sina frukter och grönsaker.

Gurkan låter som fioler, purjolöken skapar dramatik, pumpan är en pumpande baston och potatisen är själva jorden. Ja så funkar det när Bitte sticker in sina sladdar i grönsakerna och kopplar dem till förproducerade ljudloopar.

– Så leder jag ström genom mig själv via citronen och då får datorn en liten impuls att nu ska vi spela trumma, säger Bitte Appelquist.

Bitte har varit runt på olika skolor och skapat musik med barn på samma vis. Ett jättekul sätt att leka med musik försäkrar han.

Allt som innehåller fukt eller är av metall går att få ljud i. Så när eftermiddagens programledare undrar om man kan göra blöjbytena hemma lite mer lustfyllda så fixar Bitte såklart ett fint sound ur, javisst, en kissblöja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".