Två äldre personer håller varandra i handen. Foto: Jan Forsman
Läkemedlen används för att lindra symptom som oro, ängslan och aggresivitet. Foto: Arkivbild

Hälften med alzheimers får inte medicin

"Så fort man glömmer viktiga händelser så är det behandling direkt"
3:11 min

Närmare hälften av personer i Karlskrona med Alzheimers sjukdom får inte symptomlindrande demensläkemedel.

Vid demenssjukdomen alzheimers så ska drabbade få kolinesterashämmare och memantin för att höja livskvalitén och bromsa sjukdomsförloppet. Men i Karlskrona får 48 procent av de drabbade inte medicinen enligt BPSD-registret. 

– Det beror på direkt okunskap, ofta i primärvården. Och sen har det funnits ett fåtal specialister, nätverket mellan specialister och primärvården måste stärkas, säger Lennart Minthon, professor vid Lunds universitet och en av upphovsmännen till registret. 

Lennart Minthon hade velat att minst 90 procent skulle få läkemedlen och oroas över att siffran är så låg i Karlskrona. 

Patienter ska ha läkemedel direkt
Det finns inga botemedel för alzheimers sjukdom. Men kolinsterashämmare vid mild sjukdom och memantin vid svårare tillstånd har visat sig hjälpa.

Lennart Minthon säger att det är rent av livsavgörande att sjuka får läkemedlen fort.

– Man ska göra det otroligt tidigt. Så fort man känner att vardagen blir påverkad och att man inte riktigt klarar sitt liv och glömmer viktiga händelser så är det behandling direkt, säger han. 

Socialstyrelsen och Landstinget i Blekinge har klara direktiv att personer med BPSD-problematik, Beteende- och psykiska symptom vid demens. De bör erbjudas symptomlindrande läkemedel. 

Finns en osäkerhet
Över hälften av fallen gällande demens är Alzheimers sjukdom men många patienter får en ospecifierad diagnos. Det berättar Bodil Lindeberg som har långårig erfarenhet som demenssjuksköterska och aktiv inom demensförbundet.

– I hälften av diagnoserna som läkarna sätter så står det "Demens UNS" som betyder "demens utan närmare specifikation".

Bodil Lindeberg framhäver också vikten av att få diagnosen Alzheimers sjukdom, samt att patienter utreds grundligt. Om detta inte är fastställt så finns det hälsorisker med att ta läkemedlen.

– De här symptomlindrande medicinerna är ägnat för Alzheimers sjukdom.

Behövs mer resurser
Det finns ingen definitiv förklaring till varför hälften av patienter med alzheimers inte får läkemedlen. Det kan bero på brist på resurser hos primärvården, okunskap eller att utredningarna uteblir berättar de som P4 Blekinge har pratat med. Somliga hävdar att medicinerna är för dyra men detta är en gammal sanning eftersom patenten har gått ut och gjort dem betydligt billigare.  

Simona Petrovici, överläkare på äldrepsykiatrin och minnesmottagningen i Karlskrona, anser att primärvården behöver mer resurser och utbildning i demenssjukdomar. 

Hon säger vidare att det är avgörande att sjukdomen utreds i ett tidigt stadie.

– Om de får diagnosen tidigt och om vi sätter in medicinerna tidigt i förloppet eftersom om vi hjälper patienten i ett tidigt skede så får vi bättre livskvalité, säger Simona Petrovici.

Förhoppningen är att bättre läkemedel ska komma inom kort. 2018 väntas en ny medicin som behandlar antikroppar med anti-amyloid.

Läkemedel vid Alzheimers sjukdom

Det finns i dag två läkemedel som är godkända för Alzheimers sjukdom. 

Vid mild till måttlig sjukdom används kolinesterashämmare. Dessa är Aricept (donepzil), Exelon (rivastigmin) och Reminyl (galantamin). 

Memantin (ebixa) används vid måttlig till svår sjukdom. 

Källa: Socialstyrelsen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".