Robin de Blanche. I bakgrunden syns Karlskrona och en molnig himmel.
1 av 2
Alla har rätt till sina bilder, säger Robin de Blanche Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
Leif Wictorén framför ett snölagt Dragsö.
2 av 2
Leif Wictorén är själv gammal fotograf, och berättar att VisitBlekinge kommer ändra sina rutiner i hur de återpublicerar andras bilder. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Fotograf kräver Visit Blekinge på skadestånd

"Den här gången fick det vara nog"
3:49 min

När det kommer till sociala medier och bilder kan det ibland gå för fort. Visit Blekinge har publicerat en bild utan att be om lov och nu har fotografen krävt 9 570 kronor.

Den 12 september lade Visit Blekinge upp en bild i sociala medier på det populära turistmålet Brändaholm i Karlskrona.

Men de hade inte frågat fotografen Robin de Blanche om lov först.

– Det är en bild som jag lagt mycket tid på att jobba ihop. Det känns svårt att någon nyttjar det utan att be om lov först, säger han.

Snålskjuts
Företag får återpublicera fotografers bilder i flöden på sociala medier om man håller sig på samma medium. Men man får inte hämta hem en bild och sedan återpublicera den i ett annat medium. Och det var det som hände.

– Det blir som att åka snålskjuts utan att fråga om man får hänga med, säger Robin de Blanche som jobbar som professionell fotograf.

Fotografers bilder på sociala medier kan ses som ett galleri, menar Robin de Blanche. Se men inte röra.

 – Är man i en butik får man betala för en vara, säger han.

Ändrar rutiner
Visit Blekinge medger att det var ett misstag att inte fråga fotografen om lov. Leif Wictorén som är tillförordnad vd för Visit Blekinge menar att det är deras uppdrag att marknadsföra Blekinge.

– Någon gång kan det ske ett misstag. Det är den mänskliga faktorn, säger han.

Han hoppas att det här inte upprepas och ska prata med inblandade om hur man hanterar bilder. Och framför allt att ingen ska lyfta en bild från ett flöde till ett annat.

Mer än pengar
Robin de Blanche krävde Visit Blekigne på 9 570 kronor för licensavgift, utebliven namngivelse och skadestånd.

De båda parterna har nu en dialog. Båda tror att de kommer att komma överens om en summa.

För Robin de Blanche handlar det delvis om att få upprättelse för sin bild men också lyfta frågan för äganderätt på bilder.

– Har man gjort ett jobb som någon använder ska man få betalt för det jobbet annars underminerar man hela industrin för kreativa arbeten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".