Bakterieprov. Foto: Cornelius Poppe / TT
Beräkningar visar att kostnaderna för de multiresistenta bakterierna kommer att öka rejält. Foto: Cornelius Poppe / TT

Multiresistenta bakterier riskerar att bli miljonsmäll

"Detta är minimikostnader"
3:07 min

Beräkningar från Folkhälsomyndigheten visar att kostnaden för sjukvården i Blekinge kan öka med 80 miljoner kronor. Men det kan bli väldigt mycket dyrare.

Det är Folkhälsomyndigheten som räknat ut att kostnaderna för vården av patienter med multiresistenta bakterier beräknas kosta sjukvården i hela Sverige, minst fem miljarder kronor fram till 2024.

Bryter man ner de siffrorna på Blekinge hamnar man på 80 miljoner kronor. Men det är vad som kallas ett bästa scenario. Det finns också beräkningar som visar att kostnaderna för Blekinge skulle kunna bli de femdubbla. 

Inte budgeterat
Skräckscenariot utgår från hur läget är i Italien. Skulle Sverige hamna på de nivåerna skulle kostnaden för vård av multiresistenta bakterier i Blekinge hamna på runt 400 miljoner kronor.

– Jag är inte den som ska svara på om landstinget har råd med ökningarna, men det är inget som finns budgeterat för de kommande åren, säger Bengt Wittesjö som är smittskyddsläkare i Blekinge.

Nya beräkningar
Från Folkhälsomyndigheten säger man att det här är en första rapport angående kostnaderna. I en uppdatering ska man också ta med indirekta kostnader som produktionsbortfall, inställda operationer och stängda vårdavdelningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".