Polispatruller på plats vid station Hyllie på den svenska sidan av Öresundsbron.
Polispatruller på plats vid station Hyllie på den svenska sidan av Öresundsbron har utfört kontrollerna. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.

Regeringen förlänger gränskontrollerna

Anders Ygeman (S): Svårt beslut
0:40 min

De inre gränskontrollerna vid Öresund blir kvar i ytterligare tre månader. Ilskan bland många pendlare är stor.

– Det här kommer inte som någon överraskning. Två kontroller för att åka hem är för mycket, säger Eva Joensuu, före detta pendlare vid Öresund.

Hon slutade sitt jobb i Danmark eftersom hennes hemresa tog dubbelt så lång tid som tidigare när gränskontrollerna infördes.

Hot kvarstår
Inrikesminister Anders Ygeman (S) förklarade regeringens beslut:

– Hotet mot den inre säkerheten står kvar.

Ekots Susanne Palme säger att det är tveksamt om det argumentet skulle klara en rättslig prövning och många politiker i Skåne är kritiska.

– Vi tar emot det här beskedet med bestörtning, säger Cristina Glad, vice gruppledare för Liberalerna i Skåne.

Kan förlängas 
Sverige införde inre gränskontroller i november 2015. Kontrollerna kan förlängas i upp till två år.

– Det kommer säkert krav på ytterligare förlängning om tre månader, säger Ekots EU-reporter Susanne Palme.

Ett ministermöte i Bryssel på förmiddagen gav grönt ljus för medlemsländer att förlänga kontrollerna. Därefter klubbade den svenska regeringen omedelbart sitt beslut.

Miljöpartiet emot
Det har funnits en osäkerhet i regeringskansliet om fortsatta gränskontroller ska bli möjligt eftersom Miljöpartiet är emot.

– Regeringen vill inte gå tillbaka till det läge som rådde förra hösten, då många upplevde att man inte hade kontroll och oppositionen ibland anklagade regeringen för detta, säger Ekots inrikespolitiske Fredrik Furtenbach.

Ren formalitet
Ekots Susanne Palme säger att dagens beslut i EU var en ren formalitet.

– Trycket från Tyskland att tillåta fortsatta gränskontroller har varit hårt, säger Susanne Palme.

Sedan i maj ligger detta beslut på EU-nivå. Bakgrunden är att Grekland inte anses ha kontroll över situationen. Vägen över Balkan är nu stängd för de omkring 60 000 flyktingar och migranter som nu finns i Grekland.

Också Danmark, Tyskland, Österrike och Norge berörs av dagens beslut i EU. I bakgrunden finns också oro för att flyktingavtalet med Turkiet inte ska hålla.

Tågpendlare slutar
Miljöpartiet är emot gränskontrollerna och ett argument för det har varit att ytterst få har fastnat i kontrollerna.

– Mellan 15 000 och 20 000 personer i Sverige pendlar över Öresund varje dag. Var tionde tågpendlare har slutat att pendla, berättar Samuel Larsson, Ekots korrespondent som bevakar Öresundsregionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".