En stor mängd rör som ska ingå i Nord Streams gasledning. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Så här såg det ut när rören till Nordstream 1 lagrades i Karlskrona. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio

Karlshamn oförstående till gas-oro

"Ryssarna är redan här"
3:25 min

Försvaret vill inte att det lagras delar till den ryska gasledningen i Karlshamn, erfar Svenska Dagbladet, men ledningen för hamnen har svårt att förstå oron.

Svenska Dagbladet skriver att Försvarsmakten sätter press på regeringen att stoppa lagringen av rör till gasledningen Nordstream 2.

Malaysia
Anledningen sägs vara de försämrade förhållandena gentemot Ryssland då det är det av staten ägda ryska bolaget Gazprom som står bakom projektet.

Men hos ledningen för Karlshamns hamn är man oförstående för oron. 

– Det är inte så att det är ryska fartyg som kommer att ligga här utan vi förhandlar med ett företag från Malaysia som är de som kommer att utföra arbetet, säger ordföranden för hamnen Anders Karlsson.

Ryska fartyg
Han menar också att om det är oro för ryska fartyg så finns de redan i Karlshamn såväl som i andra svenska hamnar redan idag.

– Det kommer och går ryska fartyg här mest hela tiden men jag tror inte att man från staten är särskilt intresserad av att stoppa dem.

För Karlshamns hamn skulle en lagring av rör till gasledningen vara en stor affär, enligt Anders Karlsson värd minst 60 miljoner kronor.

Mer om Nord Streams gasledning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".