barn
Foto: Sveriges Radio Foto: Sveriges Radio

Barn som misshandlats ska få bättre hjälp

"Mer fokus på barnens berättelse"
13 min

Anställda inom Socialförvaltningen i Karlskrona har nyligen utbildats inom en speciell behandlingsmodell för familjer där fysisk barnmisshandel förekommit.

Behandlingsmodellen heter KIBB och står för kognitiv integrerad behandling vid barnmisshandel och Socialförvaltningen i Karlskrona blir nu först ut i länet med att jobba enligt modellen.

Under ett års tid har tre anställda inom socialförvaltningen utbildats och när det numer kommer in en anmälan om barnmisshandel till socialförvaltningen kopplas KIBB-teamet in och säger familjen ja till behandlingen kan arbetet påbörjas direkt.

– Detta är en metod som det forskats på och som gett goda resultat och den största skillnaden blir att vi från och med nu har vi en manual vi kan följa och mer kan fokusera på våldet och barnets berättelse, säger Mari Sjöström på Socialförvaltningens familjestödgrupp i Karlskrona.

Behandlingsmodellen innehåller flera delar. Det förs samtal med föräldrarna och barnen om vad våld faktiskt är och innebär. Man jobbar också utifrån KBT-tänket med tanke, känsla och handling. Samtal om hur man kan hantera sin ilska som förälder förs och så görs en trygghetsplan. Avslutningsvis får barnen och föräldrarna genomgå en typ av traumabearbetning där barnen får skriva ner sina upplevelser så att föräldrarna kan få ta del av det.

Hur är det att möta de här familjerna och barnen som farit illa?

– Det är otroligt lärorikt att få möta de här familjerna, för man ser verkligen att det händer saker i familjen. Barnen börjar faktiskt våga prata med sina föräldrar och vågar beskriva sina upplevelser. Barnen vågar berätta mycket mer om både gamla och nya händelser som varit jobbiga för dem, berättar Sofia Hallström, på Socialförvaltningens familjestödgrupp i Karlskrona.

 

Hör mer om KIBB i ljudklippet ovan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".